Desenvolvimento de mudas de variedades de alface em função de diferentes doses de esterco bovino e caprino

Authors

Keywords:

Lactuca sativa L., Hortaliça Folhosa, Adubação orgânica

Abstract

Seeking to use alternatives to mineral fertilization in Lettuce (Lactuca sativa L), this work aimed to evaluate the development of seedlings of four varieties of lettuce (Americana, Brunela, Crespa Verde and Moana) under different concentrations of bovine and goat manure as a source of organic fertilizer. The production of lettuce seedlings took place in a styrofoam tray system with 128 cells. The substrate used consisted of soil and two types of animal manure, with cattle and goat manure adopted as a source of organic fertilizer. The seedlings were formed using commercial lettuce seeds of the Americana, Brunela, Crespa and Moana varieties. To evaluate the responses of lettuce varieties to organic fertilization, concentrations of 0, 10, 20, 30 and 50% were used for each type of tanned manure. The adopted experimental design was completely randomized (DIC) arranged in a 4x2x5 factorial scheme, considering as factors four types of lettuce varieties, two types of animal manure and five concentrations of each manure used (v/v), with five replications. And the data submitted to the Analysis of Variance and the averages were compared with each other by the Tukey test (p≤0.05). The use of cattle and goat manure resulted in an increase in all variables analyzed in relation to the control (dose 0), regardless of the cultivated variety. In general, the 10 dose of manure was the one that best favored the development of the cultivar in all analyzed variables, however, not statistically different between the manures. Fertilization with goat manure favored the best performance of the analyzed varieties in comparison with fertilization using bovine manure.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AHMAD, A.A. et al. Use of organic fertilizers to enhance soil fertility, plant growth, and yield in a tropical environment. In: Larramendy, M.L. & Soloneski, S. Organic fertilizers: From basic concepts to applied outcomes. London: IntechOpen Limited, 2016. cap. 4, p. 269-278.

ALVES, F.S.F.; PINHEIRO, R. R. O esterco caprino e ovino como fonte de renda. Embrapa: Jornal AgroValor, Fortaleza, v. 2, n. 18, 2008. Seção Artigo, p. 4.

BATISTA, M.A.V. et al. Efeito de diferentes fontes de adubação sobre a produção de Alface no município de Iguatu-CE. Revista Caatinga, v. 25, n. 3, p. 8-11, 2012.

DUTRA, K. O. G.; CAVALCANTE, S. N.; VIEIRA, I. G. S.; COSTA, J. C. F.; ANDRADE, R. A adubação orgânica no cultivo da melancieira cv. crimson sweet. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v. 6, n. 1, p. 34-45, 2016.

FAVARATO, L.F.; GUARÇONI, R.C.; SIQUEIRA, A.P., Produção de alface de primavera/verão sob diferentes sistemas de cultivo. Revista Científica Intelletto, v. 2, n. 1, p. 16-28, 2017.

FIGUEIREDO, C. C. et al. Mineralização de esterco de ovinos e sua influência na produção de alface. Horticultura Brasileira, v. 30, n. 1, p. 175-179, 2012.

FINATTO, J. et al. A importância da utilização da adubação orgânica na agricultura. Revista Destaques Acadêmicos, v. 5, n. 4, p. 85-93, 2013.

KIST, B. B. et al. Anuário brasileiro de Horti&Fruti 2018. 1 ed. Santa Cruz do Sul: Editora Gazeta Santa Cruz, 2018.

LAJÚS, C. R. et al. Aspectos qualitativos e quantitativos de variedades de alface submetidas a concentrações de pó de rocha em cultivo orgânico. Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 5, p. 49498-49512, 2021.

MORAIS, R.A. et al. Cultivo de alface crespa em diferentes arranjos espaciais de plantas. Revista Cultivando o Saber, v. 11, n. 2, p. 129-139, 2018.

PAILLAT, L. et al. Growing medium type affects organic fertilizer mineralization and CNPS microbial enzyme activities. Agronomy, v. 10, n. 12, p. 1942-1955, 2020.

PEIXOTO FILHO, J. U. et al. Produtividade de alface com doses de esterco de frango, bovino e ovino em cultivos sucessivos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 17, n. 4, p. 419-424, 2013.

PEREIRA, D.C. A.; WILSEN NETO, A.N.D.; NÓBREGA, L.H.P. Adubação orgânica e algumas aplicações agrícolas. Varia Scientia Agrárias, v. 3, n. 2, p. 159-174, 2013.

QADIR, O. et al. Manipulation of Contents of Nitrate, Phenolic Acids, Chlorophylls, and Carotenoids in Lettuce (Lactuca sativa L.) via Contrasting Responses to Nitrogen Fertilizer When Grown in a Controlled Environment. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 22, n. 65, p.10003–10010, 2017.

RIBEIRO, R. R. et al. Growth analysis of green-leaf lettuce under different sources and doses of organic and mineral fertilization. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, v. 13, n. 2, p. 237-247, 2019.

SAFUAN, L.; BAHRUN, O. Pengaruh Bahan Organik Dan Pupuk Kalium Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Melon (Cucumis melo L.). Jurnal Agroteknos, v. 2, n. 2, p. 69–76, 2013.

SARMENTO, J. J. A. et al. Productivity of lettuce under organic fertilization. Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 1, p. 333-343, 2019.

SILVA, E. M. N. C. P. et al. Qualidade de alface crespa cultivada em sistema orgânico, convencional e hidropônico. Horticultura Brasileira, v.29, n. 2, p. 242-245, 2011.

SILVA, M. S. Efeitos de esterco bovino em atributos químicos e físicos do solo, produtividade de milho e créditos de nitrogênio. 2018. 88f. Tese de doutorado - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 2018

SMITH, WB; WILSON, M; PAGLIARI, P. Organomineral fertilizers and their application to field crops. In: WALDRIP, HM; PAGLIARI, PH; HE, Z (eds). Animal Manure - Production, Characteristics, Environmental Concerns, and Management. Madison: ASA and SSSA, 2020. pp. 229-243.

YI, X. et al. The effects of china’s organic-Substitute-Chemical-Fertilizer (OSCF) policy on greenhouse vegetable farmers. Journal of Cleaner Production, v. 297, n. 1, p. 126677, 2021.

ZIECH, A. R. D. et al. Cultivo de alface em diferentes manejos de cobertura do solo e fontes de adubação. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 18, n. 9, p. 948- 954, 2014.

Published

2023-11-03

How to Cite

REIS, Jeremias Borges dos; SILVA, Alcilane Arnaldo; CRISTO, Crísea Cristina Nascimento de; CARDOSO ALVES, Aglair; JESUS, Fábio Nascimento de; LINO DA COSTA, Maria Eduarda; DA SILVA, João Manoel. Desenvolvimento de mudas de variedades de alface em função de diferentes doses de esterco bovino e caprino. Revista Craibeiras de Agroecologia, [S. l.], v. 8, n. 1, 2023. Disponível em: https://seer.ufal.br/index.php/era/article/view/16429. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Produção Vegetal