Promotion of healthy eating in public and private schools in Bahia

Authors

  • Myrtis Katille Assunção Bezerra Universidade Federal de Alagoas
  • Carla Cristina Silva Oliveira Universidade Federal do Oeste da Bahia
  • Karen Raphaela Crisóstomo Rego
  • Tacy Santana Machado Universidade Federal de Alagoas

DOI:

https://doi.org/10.28998/rpss.e02308008

Abstract

ABSTRACT

Introduction: The promotion of healthy eating in schools plays a fundamental role in children's health, contributing to positive dietary habits. Objective: This study aims to characterize health promotion and healthy eating strategies in public and private schools in the city of Barreiras (BA). Methods: A cross-sectional study was conducted in 30 schools in the same municipality (17 public and 13 private). By administering a questionnaire to one administrator from each educational institution, it was possible to estimate the degree of implementation of the evaluated components, including community participation, healthy environments, nutrition policies, nutritional status monitoring, and collaboration with the healthcare sector. The sum of the variables within these components classified the schools into three levels of implementation: satisfactory, unsatisfactory, and critical. Results: Only 10% (n=3) of the schools achieved a satisfactory level of health promotion and healthy eating implementation. Overall, private institutions received better ratings than the public education system, with a higher percentage of implementation in the components of community involvement, nutritional status monitoring, and nutrition policies. Conclusion: The results of this pioneering study indicate that a limited number of schools are engaged in promoting healthy eating.

Keywords: School health, Healthy eating, Health promotion, Children.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Myrtis Katille Assunção Bezerra, Universidade Federal de Alagoas

Graduada em nutrição pela Universidade Federal de Alagoas (UFAL). Mestre em nutrição humana, com área de concentração em epidemiologia dos agravos nutricionais (UFAL). Doutora em Ciências da Saúde pela Fiocruz de Pernambuco. Pós-graduanda em Nutrição Hospitalar pelo Instituto de Pesquisa Israelita Albert Einstein. Professora adjunta no curso de nutrição da Universidade Federal Alagoas.

 

Carla Cristina Silva Oliveira, Universidade Federal do Oeste da Bahia

Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal do Oeste da Bahia (UFOB). Durante a graduação participou dos seguintes projetos de extensão: Ambulatório de Nutrição materno-infantil e Clínica Escola de Nutrição para adultos e idoso. Foi bolsista CNPQ por 1 ano com o plano sobre Promoção de saúde e alimentação saudável nas escolas municipais e privadas de Barreiras- BA.

 

Tacy Santana Machado, Universidade Federal de Alagoas

Graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Alagoas (2010); mestrado (2014) e doutorado em Patologia Vascular e Nutrição pela Universidade Aix-Marseille (2017), este último como bolsista do programa de Doutorado Pleno no Exterior (CAPES). Atualmente, professora substituta da Faculdade de Nutrição (UFAL), onde supervisiono o estágio de Nutrição Clínica e leciono as disciplinas de Bioquímica 1 e 2. Bolsista de Pós-doutorado Júnior do CNPq/FAPEAL e professora da disciplina Escrita de artigos científicos no mestrado do PPGNUT/UFAL

Published

2024-05-11

How to Cite

Assunção Bezerra, M. K., Cristina Silva Oliveira, C. ., Crisóstomo Rego, K. R. ., & Santana Machado, T. . (2024). Promotion of healthy eating in public and private schools in Bahia. Revista Portal: Saúde E Sociedade, 8(unico). https://doi.org/10.28998/rpss.e02308008