THE TEMPERATURE AS PARAMETER OF FIRST COUNT OF Sesamum indicum GERMINATION TEST

Authors

DOI:

https://doi.org/10.28998/rca.v19i2.10618

Keywords:

Sesamum indicum, Seeds of quality, Germination rate

Abstract

The wide adaptability of the sesame plant to hot climate conditions, drought resistance, ease of cultivation and the concentration of oil in its seeds corroborate an option of agricultural diversification of economic potential on national and international markets, with applications in the food and cosmetic industry. Some cultivars are more sensitive than others with regard to temperature, since temperature directly interferes in seed germination. In this sense, it was aimed, in this work, to check the influence of different temperatures on the germination of sesame seeds, especially in the first count, for considering it an efficient parameter of seed vigor. The work was developed at the Plant Crop Laboratory of the University of the State of Mato Grosso located in the municipality of Cáceres - MT. For this purpose, the experiment in DIC (completely randomized design), in a 4x4 factorial scheme (temperatures 20, 25, 30 and 20-30 ° C and 4 lots), with 4 replications of 50 seeds was carried out. The germination tests, first germination count and germination speed index, in addition to the accumulated germination curve were evaluated. The sensitivity of the cultivar to temperature is observed when the results in the response of the interaction of the factors are analyzed. For cultivars BRS Seda, BRS G3, the effect between lots and temperature occurred both for germination and for the germination speed index and only the germination values for cultivar BRS Anahi. It was also stood out that the temperature of 20 °C can influence the results of the germination test in sesame seeds of the cultivars evaluated due to the delay in the beginning of germination. Thus, it follows that the temperature of 20 °C negatively affects the first count and the germination speed index. The constant temperatures of 25 and 30 ° C promote increased percentage of germinated seeds and stabilize the germination with a shorter space of time.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arriel, N. H. C.; Beltrão, N. E de M.; Firmino, P. de T. Gergelim: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Embrapa Informação Tecnológica: Brasília-DF, 2009, 209p.

Beltrão, N. E. de M.; Vale, L. S.; Marques, L. F.; Cardoso, G. D.; Maracaja, P. B. Época relativa de plantio no consórcio mamona e gergelim. Revista Verde de Agricultura e Desenvolvimento Sustentável, 2010, 5, 5, 67-73.

Brancalion, P. H. S.; Novembre, A. D. L. C.; Rodrigues, R. R. Temperatura ótima de germinação de sementes de espécies arbóreas brasileiras. Revista Brasileira de Sementes, 2010, 32, 4, 15 – 21.

Brasil. Instrução Normativa n° 45 de 18 set. 2013. Brasília, DF: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 18 set. 2013. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/insumos-agropecuarios/insumos-agricolas/sementes-e-mudas/legislacao. Acesso em: 26 abr. 2020.

Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília: MAPA/ACS, 2009. 395p.

Fallahi, H.R.; Mohammadi, M.; Aghhavani-Shajari, M.; Ranjbar, F. Determination of germination cardinal temperatures in two basil (Ocimum basilicum L.) cultivars using non-linear regression models. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants, 2015, 2, 4, 140-145.

Ferreira, D.F. SISVAR: Sistema de análise de variância. Versão 5.6. UFLA, Lavras, 2015.

Jesus, L. L.; Nery, M. C.; Rocha, A.S.; Melo, S. G. F.; Cruz, S. M.; Dias, D. C. F. S. Teste de tetrazólio para sementes de Sesamum indicum. Revista de Ciências Agrárias, 2015, 38, 3 422-428.

Lopes, J. C.; Capucho, M. T.; Filho, S. M.; Repossi, P. A. Influência de temperatura, substrato e luz na germinação de sementes de bertalha. Revista Brasileira de Sementes, 2005 27, 2, 18-24.

Maguire, J. D. Speed of germination aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Science, 1962, 2, 2, 176-177.

Marcos Filho, J. Fisiologia de sementes de plantas cultivadas. Piracicaba: FEALQ, 2015. 659p.

Matheus, M. T.; Lopes, J.C. Temperaturas cardinais para a germinação de sementes de Erythrina variegata L. Revista Brasileira de Sementes, 2009, 31, 3, 115-122.

Sanches, A. G.; Silva, M. B.; Costa, J.M.; Moreira, E.G.S.; Cosme, S. S. Condicionamento térmico na qualidade fisiológica de sementes de gergelim. Acta Iguazu, 2016, 5, 1, 1-10.

Santos, G. A.; Zonetti, P. C. Influência da temperatura na germinação e desenvolvimento do girassol (Helianthus annuus L.). Iniciação Científica Cesumar, 2009, 11, 1, 23-27.

Silva, J. B. da; Vieira, R. D. Avaliação do potencial fisiológico de sementes de beterraba. Revista Brasileira de Sementes, 2006, 28, 128-134.

Steiner, F.; Pinto Júnior, A. S.; Zoz, T.; Guimarães, V. F.; Dranski, J. A. L.; Rheinheimer, A. R. Germinação de sementes de rabanete sob temperaturas adversas. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 2009, 4, 4, 430-434.

Tolyat, M.A., Afshari, R.T., Jahansoz, M.R., Nadjafi, F., Naghdibadi, H.A. Determination of cardinal germination temperatures of two ecotypes of Thymus daenensis subsp. daenensis. Seed Science Technology, 2014, 42, 28–35.

Published

2021-09-07

Issue

Section

Produção Vegetal