EFFECT OF ORGANIC FERTILIZER DOSES ON THE INITIAL DEVELOPMENT OF WHEAT PLANTS

Authors

  • Flavia Bedin Universidade Federal da Fronteira Sul campus Chapecó
  • Vanessa Neumann Silva 1Universidade Federal da Fronteira Sul, campus Chapecó
  • Eduardo José Pedroso Pritsch 1Universidade Federal da Fronteira Sul, campus Chapecó
  • Emerson Juan Zanetti 1Universidade Federal da Fronteira Sul, campus Chapecó
  • Erickson André Santin Steckling 1Universidade Federal da Fronteira Sul, campus Chapecó
  • Ezequiel Dos Santos 1Universidade Federal da Fronteira Sul, campus Chapecó

DOI:

https://doi.org/10.28998/rca.v20i3.11869

Keywords:

Triticum aestivum, nitrogen fertilization, seedling emergence

Abstract

Nitrogen fertilization is essential for the growth and productivity of wheat grains; is usually made with the addition of chemical fertilizers, however, due to the high costs of acquiring mineral fertilizers, and the wide availability of organic materials, which are sources of nitrogen, there is a need for additional studies on the use of organic fertilizers in wheat crops. The objective of this research is to evaluate the initial development of wheat (Triticum aestivum) plants under different doses of organic fertilizer applied at sowing. The research was with a randomized block design in a 2 x 3 factorial scheme (wheat cultivars and doses of organic fertilizer); the cultivars ORS1403 and Tbio Sossego were used, and the doses of: 0 (control), 2, 4, and 8 g.dm³. The following were evaluated: seedling emergence, number of tillers, number of leaves, plant height, at 7, 14, 21, 28, 35, 42 and 49 days after sowing (DAS), and root length. The results obtained were subjected to variance test, Tukey test for the cultivar factor and regression analysis for the organic fertilizer doses factor. For the variable number of tillers, plant height and number of leaves, there was a statistical difference from 28 DAS for the dose factor. Both cultivars had a similar performance under fertilization. For the conditions of this research, the doses of 5.6 g.dm³ and 6.4 g.dm³ were better for the development of wheat cultivars ORS 1403 and Tbio Sossego, respectively.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Barros Neto, J. J. S.; Almeida, F. A. C.; Queiroga, V. P.; Gonçalves, C. C. Sementes: estudo tecnológico. Aracaju: Ifs, 2014. 285 p. Disponível em: http://www.ifs.edu.br/images/EDIFS/ebooks/2014/Sementes_Estudos_Tecnol%C3%B3gicos.pdf. Acesso em: 04 jan. 2021.

Brasil. Ministério da Agricultura, do Abastecimento e da Reforma Agrária. Secretaria de Defesa Agropecuária. Regras para análise de sementes. Brasília: MAPA, 1992. 365p.

CONAB. Análises de mercado-trigo. Disponível em: <https://www.conab.gov.br/info-agro/analises-do-mercado-agropecuario-e-extrativista/analises-do-mercado/historico-de-conjunturas-de-trigo>. Acesso em 13 abr. 2022.

CONAB. Produção agrícola- estimativa e evolução da produção de grãos. 2022. Disponível em:<https://portaldeinformacoes.conab.gov.br/safra-estimativa-de-evolucao-graos.html>. Acesso em 13 abr. 2022.

De Oliveira Neto, A. A.; Santos, C. M. R. A Cultura do Trigo. Brasília: Conab, 2017. 220 p. Disponível em: < https://www.conab.gov.br/uploads/arquivos/17_04_25_11_40_00_a_cultura_do_trigo_versao_digital_final.pdf >. Acesso em: 15 jul. 2020.

Drum, M. A.; Bredemeier, C.; Vian, A. L.; Morais, G. L.; Francheschette, J. A. B.; Belo, A. R.; Trentin, C.; dos Santos, L. B.; Pires, J. L. F. Curva de absorção de nitrogênio para a cultura do trigo. 2019. Disponível em: <https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1123105/1/Atas-e-resumos-13-RCBTT-Reunia771o-de-Trigo-e-Triticale-2019-p571.pdf >. Acesso em: 21 jan. 2021.

Ferreira, D. F. SISVAR: A computer analysis system to fixed effects split plot type designs. Revista brasileira de biometria, 2019, 37, 4, 529-535. doi: https://doi.org/10.28951/rbb.v37i4.450

Figueirêdo, A. F. R. Análise do risco de salinização dos solos da bacia hidrográfica do Rio Colônia – Sul da Bahia. 2005, 84. (Dissertação de Mestrado) – Universidade Estadual de Santa Cruz, Ilhéus.

Ferro, A. E. M. M.; Borsoi, A.; de Souza, L. C.; Rosset, J. S. Atributos agronômicos da cultura do trigo sob diferentes fontes de adubação. Acta Iguazu, 2018, 7, 3, 50-59.

Kummer, A. C. B.; Filho, H. G.; Lobo, T. F.; Lima, R. A. S. Fertilizante orgânico composto e água residuária no desenvolvimento de trigo irrigado por gotejamento. Brazilian Journal of Irrigation and Drainage, 2018, 22, 2, 275 - 287.

Kumawat, L.; Jat, L.; Kumar, A.; Yadav, M.; Ram, B.; Dudwal, B.L. Effect of organic nutrient sources on growth, yield attributes and yield of wheat under rice (Oryza sativa L.) wheat (Triticum aestivum L.) cropping system. The Pharma Innovation Journal, 2022, 11, 2, 1618-1623.

Mapa, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. In 45: instrução normativa nº 45, de 17 de setembro de 2013. 2013. Disponível em: <http://www.abrasem.com.br/wp-content/uploads/2012/10/Instru%C3%A7%C3%A3o-Normativa-n%C2%BA-45-de-17-de-setembro-de-2013-Padr%C3%B5es-de-identidade-e-qualidade-para-produ%C3%A7%C3%A3o-e-comerc.-de-sementes.pdf>. Acesso em: 20 jan. 2021.

Meena, V.S.; Maurya, B.R.; Verma, R.; Meena, R.; Meena, R.S.; Jatav, G.K.; Singh, D.K. Influence of growth and yield attributes of wheat (Triticum aestivum L.) by organic and inorganic sources of nutrients with residual effect under different fertility levels. The Bioscan, 2013, 8, 3, 811-815.

Mumbach, G. L.; Gatiboni, L.; De Bona, F. D.; Schmitt, D. E. Organic, mineral and organomineral fertilizer in the growth of wheat and chemical changes of the soil. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 2019, 14, 1, 1 – 7.

Pedrotti, A. Chagas, R.M.; Ramos, V.C.; Prata, A.P.N.; Lucas, A.A.T.; Santos, P.B. Causas e consequências do processo de salinização dos solos. Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental, 2015, 19, 2, 1308 - 1324.

Petry, S.; Bortolotti, F. L.; Toniolo, T.; Santos, M. M.; Salini, C. H.; Silva, V. N. Initial development of wheat under different nitrogen dosages in Chapecó – SC. Scientific Electronic Archives, 2019, 12, 5, 17 - 20.

Singh, P.; Mahajan. M.M.; Singh, N.K.; Kumar, D.; Kumar, K. Physiological and molecular response under salinity stress in bread wheat (Triticum aestivum L.). Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology, 2020, 29, 125 – 133.

Valério, I.P.; Carvalho, F.I.F.; Oliveira, A.C.; Benin, G.; Maia, L.C.; Silva, J.A.G.; Schmidt, D.M.; Silveira, G. Fatores relacionados à produção e desenvolvimento de afilhos em trigo. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, 2009, 30, 1, 1207 – 1218.

Wanderley, R. A. Salinização de solos sob aplicação de rejeito de dessalinizadores com e sem adição de fertilizantes. 52 f. (Dissertação de Mestrado) – Universidade de Federal Rural de Pernambuco, Recife. 2009.

Published

2022-12-29

Issue

Section

Produção Vegetal