EFFECT OF ORGANIC FERTILIZER DOSES ON THE INITIAL DEVELOPMENT OF WHEAT PLANTS
DOI:
https://doi.org/10.28998/rca.v20i3.11869Keywords:
Triticum aestivum, nitrogen fertilization, seedling emergenceAbstract
Nitrogen fertilization is essential for the growth and productivity of wheat grains; is usually made with the addition of chemical fertilizers, however, due to the high costs of acquiring mineral fertilizers, and the wide availability of organic materials, which are sources of nitrogen, there is a need for additional studies on the use of organic fertilizers in wheat crops. The objective of this research is to evaluate the initial development of wheat (Triticum aestivum) plants under different doses of organic fertilizer applied at sowing. The research was with a randomized block design in a 2 x 3 factorial scheme (wheat cultivars and doses of organic fertilizer); the cultivars ORS1403 and Tbio Sossego were used, and the doses of: 0 (control), 2, 4, and 8 g.dm³. The following were evaluated: seedling emergence, number of tillers, number of leaves, plant height, at 7, 14, 21, 28, 35, 42 and 49 days after sowing (DAS), and root length. The results obtained were subjected to variance test, Tukey test for the cultivar factor and regression analysis for the organic fertilizer doses factor. For the variable number of tillers, plant height and number of leaves, there was a statistical difference from 28 DAS for the dose factor. Both cultivars had a similar performance under fertilization. For the conditions of this research, the doses of 5.6 g.dm³ and 6.4 g.dm³ were better for the development of wheat cultivars ORS 1403 and Tbio Sossego, respectively.
Downloads
References
Barros Neto, J. J. S.; Almeida, F. A. C.; Queiroga, V. P.; Gonçalves, C. C. Sementes: estudo tecnológico. Aracaju: Ifs, 2014. 285 p. Disponível em: http://www.ifs.edu.br/images/EDIFS/ebooks/2014/Sementes_Estudos_Tecnol%C3%B3gicos.pdf. Acesso em: 04 jan. 2021.
Brasil. Ministério da Agricultura, do Abastecimento e da Reforma Agrária. Secretaria de Defesa Agropecuária. Regras para análise de sementes. Brasília: MAPA, 1992. 365p.
CONAB. Análises de mercado-trigo. Disponível em: <https://www.conab.gov.br/info-agro/analises-do-mercado-agropecuario-e-extrativista/analises-do-mercado/historico-de-conjunturas-de-trigo>. Acesso em 13 abr. 2022.
CONAB. Produção agrícola- estimativa e evolução da produção de grãos. 2022. Disponível em:<https://portaldeinformacoes.conab.gov.br/safra-estimativa-de-evolucao-graos.html>. Acesso em 13 abr. 2022.
De Oliveira Neto, A. A.; Santos, C. M. R. A Cultura do Trigo. Brasília: Conab, 2017. 220 p. Disponível em: < https://www.conab.gov.br/uploads/arquivos/17_04_25_11_40_00_a_cultura_do_trigo_versao_digital_final.pdf >. Acesso em: 15 jul. 2020.
Drum, M. A.; Bredemeier, C.; Vian, A. L.; Morais, G. L.; Francheschette, J. A. B.; Belo, A. R.; Trentin, C.; dos Santos, L. B.; Pires, J. L. F. Curva de absorção de nitrogênio para a cultura do trigo. 2019. Disponível em: <https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1123105/1/Atas-e-resumos-13-RCBTT-Reunia771o-de-Trigo-e-Triticale-2019-p571.pdf >. Acesso em: 21 jan. 2021.
Ferreira, D. F. SISVAR: A computer analysis system to fixed effects split plot type designs. Revista brasileira de biometria, 2019, 37, 4, 529-535. doi: https://doi.org/10.28951/rbb.v37i4.450
Figueirêdo, A. F. R. Análise do risco de salinização dos solos da bacia hidrográfica do Rio Colônia – Sul da Bahia. 2005, 84. (Dissertação de Mestrado) – Universidade Estadual de Santa Cruz, Ilhéus.
Ferro, A. E. M. M.; Borsoi, A.; de Souza, L. C.; Rosset, J. S. Atributos agronômicos da cultura do trigo sob diferentes fontes de adubação. Acta Iguazu, 2018, 7, 3, 50-59.
Kummer, A. C. B.; Filho, H. G.; Lobo, T. F.; Lima, R. A. S. Fertilizante orgânico composto e água residuária no desenvolvimento de trigo irrigado por gotejamento. Brazilian Journal of Irrigation and Drainage, 2018, 22, 2, 275 - 287.
Kumawat, L.; Jat, L.; Kumar, A.; Yadav, M.; Ram, B.; Dudwal, B.L. Effect of organic nutrient sources on growth, yield attributes and yield of wheat under rice (Oryza sativa L.) wheat (Triticum aestivum L.) cropping system. The Pharma Innovation Journal, 2022, 11, 2, 1618-1623.
Mapa, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. In 45: instrução normativa nº 45, de 17 de setembro de 2013. 2013. Disponível em: <http://www.abrasem.com.br/wp-content/uploads/2012/10/Instru%C3%A7%C3%A3o-Normativa-n%C2%BA-45-de-17-de-setembro-de-2013-Padr%C3%B5es-de-identidade-e-qualidade-para-produ%C3%A7%C3%A3o-e-comerc.-de-sementes.pdf>. Acesso em: 20 jan. 2021.
Meena, V.S.; Maurya, B.R.; Verma, R.; Meena, R.; Meena, R.S.; Jatav, G.K.; Singh, D.K. Influence of growth and yield attributes of wheat (Triticum aestivum L.) by organic and inorganic sources of nutrients with residual effect under different fertility levels. The Bioscan, 2013, 8, 3, 811-815.
Mumbach, G. L.; Gatiboni, L.; De Bona, F. D.; Schmitt, D. E. Organic, mineral and organomineral fertilizer in the growth of wheat and chemical changes of the soil. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 2019, 14, 1, 1 – 7.
Pedrotti, A. Chagas, R.M.; Ramos, V.C.; Prata, A.P.N.; Lucas, A.A.T.; Santos, P.B. Causas e consequências do processo de salinização dos solos. Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental, 2015, 19, 2, 1308 - 1324.
Petry, S.; Bortolotti, F. L.; Toniolo, T.; Santos, M. M.; Salini, C. H.; Silva, V. N. Initial development of wheat under different nitrogen dosages in Chapecó – SC. Scientific Electronic Archives, 2019, 12, 5, 17 - 20.
Singh, P.; Mahajan. M.M.; Singh, N.K.; Kumar, D.; Kumar, K. Physiological and molecular response under salinity stress in bread wheat (Triticum aestivum L.). Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology, 2020, 29, 125 – 133.
Valério, I.P.; Carvalho, F.I.F.; Oliveira, A.C.; Benin, G.; Maia, L.C.; Silva, J.A.G.; Schmidt, D.M.; Silveira, G. Fatores relacionados à produção e desenvolvimento de afilhos em trigo. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, 2009, 30, 1, 1207 – 1218.
Wanderley, R. A. Salinização de solos sob aplicação de rejeito de dessalinizadores com e sem adição de fertilizantes. 52 f. (Dissertação de Mestrado) – Universidade de Federal Rural de Pernambuco, Recife. 2009.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Flavia Bedin, Vanessa Neumann Silva, Eduardo José Pedroso Pritsch, Emerson Juan Zanetti, Erickson André Santin Steckling, Ezequiel Dos Santos
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Termo de cessão de direitos autorias
Esta é uma revista de acesso livre, em que, utiliza o termo de cessão seguindo a lei nº 9.610/1998, que altera, atualiza e consolida a legislação sobre direitos autorais no Brasil.
O(s) autor(es) doravante designado(s) CEDENTE, por meio desta, cede o direito de primeira publicação da OBRA à Revista Ciência Agricola, representada pelo Centro de Ciência Agrarias da Universidade Federal de Alagoas, estabelecida na BR 104 Norte, Km 35, Rio Largo, Alagoas, CEP 57100-000 doravante designada CESSIONÁRIA, nas condições descritas a seguir:
O CEDENTE declara que é (são) autor(es) e titular(es) da propriedade dos direitos autorais da OBRA submetida.
O CEDENTE declara que a OBRA não infringe direitos autorais e/ou outros direitos de propriedade de terceiros, que a divulgação de imagens (caso as mesmas existam) foi autorizada e que assume integral responsabilidade moral e/ou patrimonial, pelo seu conteúdo, perante terceiros
O CEDENTE mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
O CEDENTE têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
O CEDENTE têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal), já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.