ARROWROOT INTERCROPPED WITH GREEN CORN, AGROECONOMICALLY VIABLE

Authors

  • Adriana Uchôa Brito INSTITUTO FEDERAL DE RORAIMA
  • Mario Puiatti Universidade Federal de Viçosa
  • Fernanda Ferreira de Araújo Universidade Federal de Viçosa
  • Aline da Silva Bhering Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

DOI:

https://doi.org/10.28998/rca.v19i3.12544

Keywords:

association of cultures, Maranta arundinaceae, economic indicators, productivity, starch

Abstract

Arrowroot is a long cycle vegetable with low nutritional requirements and potential for intercropping with species with shorter cultural cycle, which can provide the farmer with complementary and anticipated income during arrowroot cultivation. The objective was to verify the agroeconomic viability of intercropping arrowroot with green corn in four association times. The experiment consisted of nine treatments involving arrowroot intercropping with corn in four association times after the emergence of arrowroot plants (DAE = 0, 30, 60 and 90), in addition to their respective monocultures. The experimental design was a randomized block design, with five replicates. Crop yield data, arrowroot starch content and agroeconomic efficiency indicators were evaluated. Results were submitted to analysis of variance, means were compared by the Tukey's test, and contrasts (F test) were performed between monocrops and intercropping for variables measured in the green corn crop. It could be concluded that intercropping arrowroot with green corn is agronomically and economically viable. In economic terms, the association of green corn with arrowroot should preferably be installed at 60 DAE of arrowroot emergence.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abegunde, O. K.; Tai-Hua, M.; Jing-Wang, C.; Fu-Ming, D. Physicochemical characterization of sweet potato starches popularly used in Chinese starch industry. Food Hydrocolloids, 2013, 33, 169-177.

Beltrão, N. E. M.; Nóbrega, L. B.; Azevêdo, D. M. P.; Vieira, D. J. Comparação entre indicadores agroeconômicos de avaliação de agroecossistemas consorciados e solteiros envolvendo algodão upland e feijão “caupi”. Campina Grande, CNPA. 1984, 21p. (Boletim de Pesquisa, 15).

Brito, A. U. Viabilidade agroeconômica da consorciação do taro com outras hortaliças. 2017. Tese de Doutorado. Universidade Federal de Viçosa, Viçosa. 60p.

Brito, A. U., Puiatti, M., Cecon, P. R.; Puiatti, G. A. Viabilidade agroeconômica do consórcio mangarito com milho verde em quatro épocas de associação. Revista Ceres, 2018, 65, 364-372.

Cati - Coordenadoria de Assistência Técnica Integral (2018) Milho Al Bandeirante. Disponível em: <https://biodinamica.org.br/images/pdf/milhoorganico/milho-al-bandeirante.pdf.>. Acessado em: 31 de outubro de 2018.

Ceasa/MG - Centrais de abastecimento de Minas Gerais (2016). Disponível em: <http://200.198.51.69/detec/ofertas_medio_prd/ofertas_medio_prd.php.>. Acessado em: 23 de novembro de 2017.

Cunha, A. L. Caracterização do amido da araruta tipos seta e redonda, visando utilização na indústria de alimentos. 2016. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Lavras, Lavras. 112p.

EMATER – Empresa de assistência técnica e extensão rural do estado de Minas Gerais. 2016. Disponível em: http://www.emater.mg.gov.br. Acessado em 22/10/2018.

Embrapa - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3ª ed. Brasília, Embrapa, 2013, 353p.

Ferrari, T. B.; Leonel, M.; Sarmento, S. B. S. Características dos rizomas e do amido de araruta (Maranta arundinacea) em diferentes estádios de desenvolvimento da planta. Brazilian Journal of Food Technology, 2005, 8, 93-98.

Gassi, R. S.; Heredia Zárate, N. A.; Vieira, M. C.; Torales, E. P. Desempenho agroecônomico do mangarito ‘Comum’ cultivado com espaçamentos entre plantas e massas de rizomas-semente. Semina: Ciências Agrárias, 2014, 35, 149-160.

Heredia Zárate. N. A.; Vieira, M. C. Produção da araruta 'Comum' proveniente de três tipos de propágulos. Ciências e Agrotecnologia, 2005, 29, 995-1000.

Kinupp, V. K.; Lorenzi, H. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) no Brasil: Guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. São Paulo, Instituto Plantarum de Estudos da Flora, 2014, 768p.

Leonel, M.; Cereda, M. P. Caracterização físico-química de algumas tuberosas amiláceas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2002, 22, 65-69.

Taiz, L.; Zeiger, E. Fisiologia Vegetal. Porto Alegre, Artmed, 2017, 888p.

Universidade Federal de Viçosa. SAEG: Sistema para Análises Estatísticas e Genéticas. Versão 9.1. Viçosa, Fundação Arthur Bernardes. CD-ROM, 2007.

Vandermeer, J. H. Intercropping. In: Gliessman, S.R. (Ed.) Agroecology: researching the ecological basis for sustainable agriculture. New York, Springer-Verlag, 1990, p. 481-516.

Vieira, J. C. B.; Colombo, J. N.; Puiatti, M.; Cecon, P. R.; Silvestre, H. C. Desempenho da araruta ‘Viçosa’ consorciada com crotalária. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 2015, 10, 518-524.

Willey, R.W. Intercropping - its importance and research needs. Part 1. Competition and yield advantages. Field Crop Abstracts, 1979, 32, 1-10.

Downloads

Published

2021-12-20

Issue

Section

Produção Vegetal