PERFORMANCE OF BEET CULTIVARS UNDER THE ORGANIC SYSTEM IN NORTH OF MINAS GERAIS

Authors

  • Nelson Licínio Campos de Oliveira IFNMG
  • Wisner Messias Mendes Melo IFNMG
  • Rodrigo Amato Moreira IFNMG
  • Ednaldo Liberato de Oliveira IFNMG

DOI:

https://doi.org/10.28998/rca.v20i2.12397

Keywords:

Beta vulgaris L, genotypic performance, productivity

Abstract

The aim of this study was to evaluate the agronomic performance of different beet cultivars, under organic cultivation in the autumn / winter period in the edaphoclimatic conditions of North of Minas Gerais, Brazil. Thus, the experiment was carried out at the Agroecology Unit of the Federal Institute of Education and Science and Technology of Northern Minas Gerais (IFNMG) - Campus Januária, under field conditions in an organic cultivation system. The treatments consisted of seven beetroot cultivars (Chata do Egito, Early Wonder Super Tall Top, Early Wonder Tall Top, Itapuã 202, Katrina, Maravilha e Híbrido Merlot), witch experimental design was in randomized blocks with four replications. The number of leaves, leaf area, masses of fresh and dry matter of limbus, masses of fresh and dry matter of petiole, masses of fresh and dry matter of tuberous roots, soluble solids of tuberous root and productivity of commercial roots were evaluated. ‘Merlot’ and ‘Chata do Egito’ showed higher yields in relation to the other cultivars. ‘Merlot’ for combining higher productivity and higher harvest index in relation to ‘Chata do Egito’ is the most recommended for cultivation in the autumn and winter seasons conducted in an organic system in these edaphoclimatic conditions.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Batista, M. A.; Neto, F. B.; Silva, M. D.; Ambrósio, M. M.; Cunha, J. L. X. L. Atributos de solo-planta e de produção de beterraba influenciados pela adubação com espécies da Caatinga. Horticultura Brasileira, 2016, 34, 12-19.

Casali, V. W. Sugestões de adubação para hortaliças. In: Ribeiro,A.C.; Gumarães, P.T.G.; Alvarez, V.H (eds). Comissão de fertilidade do solo do Estado de Minas Gerais. Recomendações para uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais – 5ª Aproximação. Viçosa; 1999; p. 182.

Corrêa, C. V; Cardoso, A. I. I; Souza, L. G.; Antunes, W. L. P.; Magolbo, L. A.; Produção de beterraba em função do espaçamento. Horticultura Brasileira, 2014, 32,111-114.

Corrêa, C. V.; Cardoso, A. I. I. Competição de variedades e híbridos de beterraba. Revista Cultivando o Saber, 2017, 10, 14-21.

Coutinho, P. W. R. Desempenho de cultivares, produtividade e qualidade de beterraba em sistemas de cultivo. (Dissertação, Mestrado) – Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Campus de Marechal Cândido Rondon. 2016, 62p.

Daronco, M. V.; Schneider, A.; Viau, L. V. M.; Colet, C. F. Avaliação da eficácia de óleos essenciais no tratamento de sementes de soja. Revista Ciência Agrícola, 2015, 13, 47-52.

Echer, M. M.; Dalastra, G. M.; Hachmann, T. L.; Guimarães, V. F.; Fiametti, M. S. Desempenho de cultivares de berinjela em dois sistemas de preparo do solo. Horticultura Brasileira, 2016, 34, 239-243.

Ferreira, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 2011, 35, 1039-1042.

INMET, In. Instituto nacional de meteorologia. Disponível em: <http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=home2/index> Acesso em 20 de fevereiro de 2019.

Miranda, J. R.; Pereira, G. M. Cultivo da beterraba sob diferentes tensões de água no solo. Irriga, 2019, 24, 220-235.

Nascimento, R. N. S.; Sayd, R. M. Avaliação e comparação de características agronômicas de cultivares de beterraba no Distrito Federal. Anais do 13º Simpósio de TCC e 6º Seminário de IC da Faculdade ICESP, 2018.

Pereira, G. A. M.; Oliveira, M. C.; Braga, R. R.; Silva, D. V.; Oliveira, A. J. M.; Fernandes, J. S. C.; Junior, V. C. A. Crescimento de cultivares de cenoura em diferentes ambientes. Comunicata Scientiae, 2015, 6, 317-325.

Pinto júnior, R. A. Controle Genético do Índice de Colheita no Feijoeiro. Lavras: UFLA, Dissertação (mestrado acadêmico) –Universidade Federal de Lavras, 2016. 49p.

Puiatti, M.; Finger, F. L. Beterraba. In: Júnior, T. J. P.; Venzon, M. (2. ed.) 101 Culturas: Manual de tecnologias agrícolas. Belo Horizonte, MG: EPAMIG, 2019a.

Puiatti, M.; Finger, F. L. Cultura da beterraba. In: Fontes, P. C. R.; Nick, C. (2. ed.) Olericultura: Teoria e Prática. Viçosa, MG: UFV, DFT, 2019b.

Silva, E. S.; Mota, J. H.; Yuri, J. E.; Resende, G. M. Produtividade de raízes de beterraba em função de doses de termofosfato magnesiano e cama de frango. Ciência, luz e tecnologia, 2015a, 1-4.

Silva, P. F.; Matos, R. M.; Dantas Junior, G. J.; Alencar, A. E. V. A.; Dantas Neto, J. Índice de colheita e partição de assimilados do rabanete sob fertirrigação nitrogenada. Centro Científico Conhecer, 2015b. 11, 1176-1190.

Silva, P. N. L.; Lanna, N. B. L.; Cardoso, A. I. I. Produção de beterraba em função de doses de torta de mamona em cobertura. Horticultura Brasileira, 2016, 34, 416-421.

Silva, L. O. D. Recomendação de nutrientes por balanço nutricional e índices diagnósticos foliares para a cultura da beterraba. Tese de Doutorado. Universidade Estadual Paulista (Unesp), Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. 2019. 81p.

Watthier, M.; S., M. D.; S., J. E.; F., F. D.; N., A. Produção de mudas e cultivo a campo de beterraba em sistema orgânico de produção. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, 2016, 6, 51-57.

Published

2022-12-26

Issue

Section

Produção Vegetal