LEAF REMOVAL MANAGEMENT AND ITS EFFECT ON THE QUALITY OF 'BORDÔ' VINE CULTIVATED IN THE NORTHERN PLATEAU OF SANTA CATARINA
DOI:
https://doi.org/10.28998/rca.22.15775Keywords:
Vitis labrusca L., vegetative canopy, chemical compositionAbstract
Brazilian viticulture has a wide range of varieties and producing regions. The ‘Bordô’ variety stands out in national production due to its destination for the production of red table wines and natural juices, which are more appreciated by Brazilians. The Northern Plateau region of the state of Santa Catarina has favorable soil and climate conditions for viticulture, however, it lacks information about the necessary management in the region. Thus, the present study sought to evaluate the effect of defoliation management on the agronomic performance of 'Bordô' vine cultivated in the northern plateau of Santa Catarina. For this, five treatments were carried out, determined in randomized blocks, which consisted of different defoliation times, namely, T1 = Full bloom, T2 = Chumbinho grain, T3 = Pea grain, T4 = Color change and T5 = Control. The work was carried out in the municipality of Canoinhas/SC, in a commercial vineyard of the ‘Bordô’ variety under “VR 043-43” rootstock, with 3.0 x 1.5 m spacing, conducted in manger and mixed pruning system, in the 2022/2023 harvest. Variables bunch mass, bunch length, number of berries per bunch, berry diameter, compaction index, mass of 50 berries, soluble solids, total titratable acidity and pH were evaluated. Among analyzed variables, T5 treatment presented higher bunch mass and pH; the mass of 50 berries obtained lower values in T2 and T3, while T3 and T4 treatments presented higher total acidity values. Thus, it appears that defoliation management in conjunction with standard pruning results in excessive reduction in leaf area, causing little or no interference in the variables analyzed. Thus, new defoliation trials associated or not with other vegetative canopy management should be carried out in the region.
Downloads
References
Almeida, M. B.; Ono, E. O. Efeitos de diferentes níveis de desfolha sobre a fisiologia, a produção e a qualidade das uvas e dos vinhos da variedade Syrah em condições tropicais semiáridas brasileiras. Revista Semiárido de Visu, 2016, 4, 160-175.
Anzanello, R.; Souza, P. V. D.; Coelho, P. F. Desfolha em videiras americanas e viníferas na fase de pré-maturação dos frutos. Ciência Rural, 2011, 41, 1132-1135.
Brighenti, A. F.; Rufato, L.; Kretzschmar, A. A.; Madeira, F. C. Desponte dos ramos da videira e seu efeito na qualidade dos frutos de 'Merlot' sobre os porta-enxertos 'Paulsen 1103' e 'Couderc 3309'. Revista Brasileira de Fruticultura, 2010, 32,19-26.
Diago, M.; Vilanova, M.; Tardaguila, J. Effects of Timing of Manual and Mechanical Early Defoliation on the Aroma of Vitis vinifera L. Tempranillo Wine. American Journal of Enology and Viticulture, 2010, 610, 382-391.
Diago, M. P.; Ayestaran, B.; Gaudalupe, Z.; Garrido, A.; Tardaguila, J. Phenolic composition of Tempranillo wines following early defoliation of the vines. Journal Science Food Agriculture, 2012, 92, 925-934.
Ivanisevic, D.; Kaladjdzic, M.; Deanjacevic, M.; Puskas, V.; Korac, N. The impact of cluster thinning and leaf removal timing on the grape quality and concentration of monomeric anthocyanins in Cabernet-Sauvignon and Probus (Vitis vinifera L.) wines. OENO One. 2020, 54, 63-74.
Kowal, A. N.; Demetrio, K. E.; Krauss, N. M.; Vieira, L. C.; Regina, M.; Wurz, D. A. Principais entraves para o cultivo da videira identificados pelos produtores rurais na região do Planalto Norte Catarinense. In: Simpósio de fruticultura da Região Sul, 3., 2022, Evento. Anais [...]. On-Line: Frusul, 2022. Disponível em: https://portaleventos.uffs.edu.br/index.php/FRUSUL/article/view/16294. Acesso em: 10 jul. 2023.
Maciel, T. A. S.; Kowal, A. N.; Wurz, D. A.; Almeida, R. S.; Ribeiro, D. M. Poda curta x poda mista: efeito no desempenho produtivo da variedade ‘bordô’ no Planalto Norte Catarinense. In: Simpósio de integração científica e tecnológica do Sul Catarinense, 9., 2020, Evento Virtual. Anais [...]. Santa Rosa do Sul: IFC, 2020. p. 895-895. Disponível em: http://criciuma.ifsc.edu.br/sict-sul/images/Anais2020.pdf. Acesso em: 10 jul. 2023
Mandelli, F.; Mieli, A.; Rizzon, L. A.; Zanus, M. C. Efeito da poda verde na composição físico-química do mosto da uva Merlot. Revista Brasileira de Fruticultura, 2008, 30, 667-674.
Miele, A.; Mandelli, F. Manejo do dossel vegetativo e seu efeito nos componentes de produção da videira Merlot. Revista Brasileira de Fruticultura, 2012. 34, 964-973.
Oiv – Office International de la Vigne et du Vin. Recueil des Méthodes Internationales d’Analyse des Vins et des Moûts. Office International de la Vigne et du Vin: Paris, 2012.
Parker, A. K; Hofmann, R. W.; Van Leeuwen, C.; McLachlan, A. G. R.; Trought, M. C. T. Manipulating the leaf area to fruit mass ratio alters the synchrony of total soluble solids accumulation and titratable acidity of grape berries. Australian Journal of Grape and Wine Research. 2015, 21, 266-276.
Pötter, G. H.; Daudt, C. E.; Brackmann, A.; Leite, T. T.; Penna, N. G. Desfolha parcial em videiras e seus efeitos em uvas e vinhos Cabernet Sauvignon da região da Campanha do Rio Grande do Sul, Brasil. Ciência Rural, 2010, 40, 2011-2016.
Radünz, A. L.; Schoffel, E. R.; Hallal, M. O. C.; Brixner, G. F. Efeito da época de poda e da desfolha na interceptação de radiação solar na videira Bordô. Bragantia, 2013, 72, 403-407.
Radünz, A. L.; Schoffel, E. R.; Borges, C. T.; Radunz, A. F. O. Influência da poda sobre caraterísticas produtivas e de qualidade em videiras na região de Pelotas/RS. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, 2015, 21, 72-78.
Silvilotti, P.; Herrera, J.C.; Lisjak, K.; Hesnik, H.B.; Sabbatini, P.; Peterlunger, E.; Castellarin, S.D.; Impact of Leaf Removal, Applied Before and After Flowering, on Anthocyanin, Tannin, and Methoxypyrazine Concentrations in ‘Merlot’ (Vitis vinifera L.) Grapes and Wines. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2016, 64, 4487-4496.
Souza, E. R.; Ribeiro, V. G.; Pionório, J. A. A. Intensidades de desfolha para qualidade de cachos da videira. Revista Brasileira de Tecnologia Aplicada nas Ciências Agrárias, 2012, 5, 87-98.
Tecchio, F.M.; Miele, A.; Rizzon, L. A. Características sensoriais do vinho Bordô. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 2007, 42, 897-899.
Vasconcelos, M. C.; Castagnoli, S. Leaf canopy structure and vine performance. American Journal of Enology and Viticulture, 2000, 51, 90-396.
Vieira, L. C.; Kowal, A. N.; Maciel, T. A.; Regina, M.; Wurz, D. A. Caracterização do sistema de cultivo da videira no Planalto Norte Catarinense. In: Simpósio de fruticultura da Região Sul, 3., 2022, Evento. Anais [...]. On-Line: Frusul, 2022. Disponível em: https://portaleventos.uffs.edu.br/index.php/FRUSUL/article/view/16249. Acesso em: 05 jul. 2023.
Wrege, M. S.; Steinmetz, S.; Reisser Junior, C.; Almeida, I. R. Atlas climático da região sul do brasil: estados do Paraná, Santa Catarina e Rio Grande do Sul. 2. ed. Brasília DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2012. 334 p.
Würz, D. A. Análise da comercialização de vinhos finos e de mesa no brasil. Journal of Agronomic Sciences, 2018, 8, 43-49.
Würz, D. A.; Allebrandt, R.; Marcon Filho, J. L.; Bem, B. P.; Brighenti, A. F.; Rufato, L.; Kretzschmar, A. A. Época de desfolha e sua influência no desempenho vitícola da uva ‘Sauvignon Blanc’ em região de elevada altitude. Revista de Ciências Agroveterinárias, 2018, 17, 91-99.
Würz, D. A.; Pinto, M. A.; Kowal, A. N.; Maciel, T. A.; Oliveira, S.; Almeida, R. S.; Ribeiro, R. M.; Ribeiro, D. M. Avaliação da fertilidade de gemas de variedades de uvas americanas e híbridas cultivadas no Planalto Norte Catarinense. Revista de Ciências Agroveterinárias, 2020, 19, 502-505.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Alcemir Nabir Kowal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Termo de cessão de direitos autorias
Esta é uma revista de acesso livre, em que, utiliza o termo de cessão seguindo a lei nº 9.610/1998, que altera, atualiza e consolida a legislação sobre direitos autorais no Brasil.
O(s) autor(es) doravante designado(s) CEDENTE, por meio desta, cede o direito de primeira publicação da OBRA à Revista Ciência Agricola, representada pelo Centro de Ciência Agrarias da Universidade Federal de Alagoas, estabelecida na BR 104 Norte, Km 35, Rio Largo, Alagoas, CEP 57100-000 doravante designada CESSIONÁRIA, nas condições descritas a seguir:
O CEDENTE declara que é (são) autor(es) e titular(es) da propriedade dos direitos autorais da OBRA submetida.
O CEDENTE declara que a OBRA não infringe direitos autorais e/ou outros direitos de propriedade de terceiros, que a divulgação de imagens (caso as mesmas existam) foi autorizada e que assume integral responsabilidade moral e/ou patrimonial, pelo seu conteúdo, perante terceiros
O CEDENTE mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
O CEDENTE têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
O CEDENTE têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal), já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.