CHARACTERIZATION OF POULTRY PRODUCTION SYSTEMS IN NOSSA SENHORA DA GLÓRIA, SERGIPE: RUSTIC, AGROECOLOGICAL AND ORGANIC

Authors

  • Clarice da Silva Santos Universidade Federal de Sergipe https://orcid.org/0000-0003-0705-5744
  • Erika de Melo Aragão universidade Federal de Sergipe - Campus do sertão
  • Alessandra Melo Santos universidade Federal de Sergipe - Campus do sertão
  • Natânia Gomes Santos 1Universidade Federal de Sergipe (UFS), Campus do Sertão
  • Mirelly Carolainy Oliveira Universidade Federal de Sergipe
  • Fellype Abreu Barros universidade Federal de Sergipe - Campus do sertão
  • Claudson Oliveira Brito universidade Federal de Sergipe - Campus São Cristovão
  • Claúdio José Parro de Oliveira universidade Federal de Sergipe - Campus do sertão
  • Valdir Ribeiro Junior universidade Federal de Sergipe - Campus do sertão

DOI:

https://doi.org/10.28998/rca.v19i2.11453

Keywords:

Poultry, family farming, agroecology

Abstract

The objective of this study was to characterize the systems of poultry production at Nossa Senhora da Glória - SE through the application of a participatory questionnaire, elaborated and applied to the local marketers and breeders. The questions ranged from the management adopted to the commercialization of the products to establish whether the breeding systems fit the concepts and procedures adopted in the traditional, free-range, agroecological or organic breeding systems. The results showed that producers from Nossa Senhora da Glória fall into the family farming segment. In addition, most of the producers adopt a low level of investment in poultry production. We observed that the producers claimed to adopt the free-range system and they did not know the agroecological or organic models, as well as the requirements for certification of organic products. Thus, we conclude that small producers need more information and technical assistance to identify and explore new opportunities, mainly in agroecological or organic food production, whether in poultry or in another segment, which would bring many benefits to family farming. Also, there are many challenges for these small producers to adapt to the changes that have occurred in the consumer market and the certification requirements.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Clarice da Silva Santos, Universidade Federal de Sergipe

Núcleo de Graduação em Zootecnia, Campus do Sertão - UFS

References

Abouelezz, F.M.K.; Sarmiento, F.L.; Santos, R.R.; Solorio, S.F. Outdoor egg production using local forages in the tropics. World´s Poultry Science Journal, 2012, 68, 4, 679-692.

Araújo, S.V. Afinal, qual a diferença entre Avicultura Orgânica e Caipira?. Vital Jr. – Consultoria e Acessoria em Zootecnia. Disponível em: <https://www.vitaljrconsultoria.com/single-post/avicultura-organica-caipira >. Acesso em: 27 de Fev. 2021.

Caume, D.J. Agricultura Familiar e Agronegócio: falsas antinomias. Universidade Federal de Goiás (UFG), Santa Cruz do Sul, 2009, 26 – 44.

Cruz, F.G.G.; Chagas; E.O.; Botelho, T.R.P. Avicultura familiar como alternativa de desenvolvimento sustentável em comunidades ribeirinhas do Amazonas. Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Manaus/AM, 2013, 197-202.

Gliessman, S.R. Agroecologia: processos ecológicos em agricultura sustentável. Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Porto Alegre, 2001, 653.

Guilhoto, J.J.M.; Silveira, F.G.; Ichihara, S.M.; Azzoni, C.R. A importância do agronegócio familiar no Brasil, Rio de Janeiro, 2006, 44, 3, 355-3826.

Karam, K.F. A mulher na agricultura orgânica e em novas ruralidades. Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Revista Estudos Feministas, Florianópolis/SC, 2004, 303-320.

Moraes, M.D.; Oliveira, N.A.M. Produção orgânica e agricultura familiar: obstáculos e oportunidades. Revista Desenvolvimento Socioeconômico em debate, 2017, 3, 1, 9-30.

Takahashi, S. E. Efeito do sistema de criação sobre o desempenho e qualidade da carne de frangos de corte tipo colonial e industrial. Dissertação (Mestrado em Nutrição e Produção Animal) - Universidade Estadual Paulista, Botucatu, 2003, 72.

Published

2021-09-07

Issue

Section

Produção Animal