“The salt of the ground” in the hinterland of 19th century

Authors

  • Rafael Sancho Carvalho da Silva Professor de História do Brasil e da Bahia na Universidade Federal do Oeste da Bahia (UFOB).
  • Lina Maria Brandão de Aras Universidade Federal da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.28998/rchv13n26.2022.0006

Keywords:

salt, saltpeter, hinterland, São Francisco´s river

Abstract

The existence of salt deposits, both salt for human consumption and saltpeter, in the São Francisco region dates back to colonial times. The occupation of the hinterlands drew the attention of the authorities to this exploitation in the face of food and mineral contributions to the humans and animals that lived in this region. The saline study aims to discuss the use of this product, its occurrence and importance for the regional economy, being part of the “economia do catado”, of travelers and merchants who navigated the São Francisco hydrography. The manuscript documents, travel reports and scientist’s discussion approached the origins, exploitations and various uses for salt. So, we highlight the exploitations of salts to supply the demands arising from the regional development.

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Author Biography

Rafael Sancho Carvalho da Silva, Professor de História do Brasil e da Bahia na Universidade Federal do Oeste da Bahia (UFOB).

Graduado em Licenciautra em História pela Universidade Católica do Salvador (UCSAL), Especialista em História Social e Econômica do Brasil pela Faculdade São Bento da Bahia, Mestre e doutorando em História pela Universidade Federal da Bahia. Professor de História do Brasil e da Bahia da Universidade Federal do Oeste da Bahia (UFOB)

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Published

2022-12-19

How to Cite

Silva, R. S. C. da, & Aras, L. M. B. de . (2022). “The salt of the ground” in the hinterland of 19th century . Revista Crítica Histórica, 13(26), 99–123. https://doi.org/10.28998/rchv13n26.2022.0006

Issue

Section

Dossiê Histórias do Rio São Francisco: sujeitos, territórios e temporalidades

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