“Eating is an act that goes beyond nutrition for the body”

Food and Nutritional Education in cross-cutting educational policies

Authors

DOI:

https://doi.org/10.28998/2175-6600.2022v14n34p302-323

Keywords:

Healthy eating, Health, Transversal themes

Abstract

This work aimed to investigate the writings on the transversality of Food and Nutrition Education (EAN) for elementary school. Therefore, the National Curriculum Parameters (PCN) and the National Common Curricular Base (BNCC) were analyzed, which subsidized, which subsidized the construction of curricular matrices in Brazilian schools. It was observed that the PCN adopted the EAN as transversal within the health context, sharing space with other themes. Meanwhile, the BNCC approached the EAN as transversal approach. In addition, in the PCN the proposals for subjects on healthy eating are exposed, although it was necessary to overcome the central biomedical perspective, and in the BNCC there is no such exposure. Thus, the documents analyzed need to go deeper into the forms and contents to be worked on.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Francisco Nunes de Sousa Moura, Universidade Federal do Ceará (UFC)

Doutorando e mestre em Educação Brasileira pela Universidade Federal do Ceará (PPGE/UFC). Licenciado em Ciências Biológicas pela Faculdade de Educação de Crateús - Universidade Estadual do Ceará (FAEC/UECE). Membro do Grupo de Estudos e Pesquisa em Ensino de Ciências (GEPENCI-PPGE/UFC/CNPq).

Raquel Crosara Maia Leite, Universidade Federal do Ceará (UFC)

Doutora em Educação pela Universidade Federal de Santa Catarina (PPGE/UFSC). Mestra em Educação pela Universidade Federal do Ceará (PPGE/UFC). Licenciada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU). Atualmente é docente associado II da Universidade Federal do Ceará, lotada no Departamento de Teoria e Prática do Ensino na Faculdade de Educação (FACED/UFC). Professora do Programa de Pós-Graduação Acadêmico em Educação Brasileira (PPGE/UFC) e do Mestrado Profissional em Ensino de Ciências e Matemática (ENCIMA/UFC). É uma das líderes do Grupo de Estudos e Pesquisa em Ensino de Ciências (GEPENCI-PPGE/UFC/CNPq).

José Arimatéa Barros Bezerra, Universidade Federal do Ceará (UFC)

Pós-doutor em História pela Universidade Federal do Paraná (UFPR). Doutor em Educação Brasileira pela Universidade Federal do Ceará (PPGE/UFC). Licenciado em Pedagogia pela Universidade Estadual do Ceará (UECE). Atualmente é professor do curso de Pedagogia na Faculdade de Educação (FACED/UFC) e do Programa de Pós-Graduação em Educação (PPGE/UFC). É Coordenador de Gestão do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar (CECANE) UFC/Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação (FNDE)

References

ALMEIDA, T. J. B. Abordagem dos temas transversais nas aulas de ciências do ensino fundamental, no distrito de Arembepe, município de Camaçari-BA. Candombá–Revista Virtual, Salvador, v. 2, n. 1, p. 1-13, 2006.

AZEVEDO, E. Alimentação, sociedade e cultura: temas contemporâneos. Sociologias, Porto Alegre, v. 19, n. 44, p. 276-307, 2017.

BEZERRA, J. A. B. Educação alimentar e nutricional: articulação de saberes. 1ª ed. Fortaleza, CE: Edições UFC, 2018, 119 p.

BOOG, M. C. F. Educação em Nutrição: integrando experiências. 1ª ed. Campinas, SP: Komedi, 2013, 268 p.

BOOG, M. C. F. Educação nutricional: passado, presente, futuro. Revista de Nutrição, Campinas, v. 10, n. 1, p. 5-19, 1997.

BRASIL. Base Nacional Comum Curricular: educação é a base. Ministério da Educação (MEC), 2017. Disponível em: http://basenacionalcomum.mec.gov.br/wp-content/uploads/2018/02/bncc-20dez-site.pdf. Acesso em: 19/11/2018.

BRASIL. Diretrizes Curriculares Nacionais da Educação Básica. Ministério da Educação (MEC), 2013. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/index.php?option=com_docman&view=download&alias=15548-d-c-n-educacao-basica-nova-pdf&Itemid=30192. Acesso em: 29/09/2019.

BRASIL. Estimativas sobre frequência e distribuição sociodemográfica de fatores de risco e proteção para doenças crônicas nas capitais dos 26 estados brasileiros e no Distrito Federal em 2019. Ministério da Saúde - VIGITEL BRASIL, 2020.

BRASIL. Guia alimentar para a população brasileira. Ministério da Saúde, 2014. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf. Acesso em: 12/08/2019.

BRASIL. Lei nº 9.394/96. Institui a Lei de Diretrizes e Bases da Educação Nacional, 1996. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/l9394.htm. Acesso em: 24/11/2018.

BRASIL. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome (MDS), 2012. Disponível em: https://www.nestle.com.br/nestlenutrisaude/Conteudo/diretriz/Marco_Referencia_de_Educacao_Nutricional_Alimentar.pdf>. Acesso em: 07/12/2018.

BRASIL. Parâmetros Curriculares Nacionais: Meio Ambiente e Saúde. Brasília: MEC-Secretaria de Educação Fundamental, 1997. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/seb/arquivos/pdf/saude.pdf>. Acessado em: 11/11/2018.

BRASIL. Parâmetros Curriculares Nacionais: Meio Ambiente e Saúde. Brasília: MEC-Secretaria de Educação Fundamental, 1998. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/seb/arquivos/pdf/saude.pdf. Acessado em: 13/11/2018.

BRASIL. Temas contemporâneos transversais na BNCC: contexto histórico e pressupostos pedagógicos. Ministério da Educação (MEC), 2019a. Disponível em: http://basenacionalcomum.mec.gov.br/images/implementacao/contextualizacao_temas_contemporaneos.pdf. Acesso em: 21/09/2019.

BRASIL. Temas contemporâneos transversais na BNCC: propostas de práticas de implementação. Ministério da Educação (MEC), 2019b. Disponível em: http://basenacionalcomum.mec.gov.br/images/implementacao/guia_pratico_temas_contemporaneos.pdf. Acesso em: 21/09/2019.

CARDOSO, R. A. C.; MOREIRA, M. C. A. O tema alimentação em livros didáticos de ciências. Ciência em Tela, Rio de Janeiro, v. 9, n. 3, p. 1-9, 2016.

CORCETTI, M. L.; TREVISOL, M. T. C. A escola, o currículo e os temas transversais. Revistas Espaços Pedagógicos, Passo Fundo, v. 11, n. 2, p. 28-46, 2004.

FIGUEIREDO, T. A. M.; MACHADO, V. L. T.; ABREU, M. M. S. A saúde na escola: um breve resgate histórico. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 15, p. 397-402, 2010.

GALLO, S. Transversalidade e Educação: pensando uma educação não-disciplinar. In: ALVES, N.; GARCIA, R. L. (Orgs.). O sentido da escola. Rio de Janeiro - RJ: DP&A Editora, 2008, p. 17-41.

GREENWOOD, S. A.; FONSECA, A. B. Espaços e caminhos da educação alimentar e nutricional no livro didático. Ciência & Educação, Bauru, v. 22, n. 1, p. 201-218, 2016.

GUSTAVO, L. S.; GALIETA, T. A educação em saúde está contemplada na formação inicial de professores de Ciências Biológicas?. Revista de Ensino de Biologia, Ituiutaba, n. 7, p. 4877-4889, 2014.

HABOBA, L. A. Y. A formação do pedagogo na perspectiva da educação em saúde. 2017. 260 f. Dissertação (Mestrado Profissional) – Programa de Pós-Graduação em Ensino em Ciências da Saúde – Escola Paulista de Enfermagem, Universidade Federal de São Paulo (EPE/UNIFESP), São Paulo - SP, 2017.

ILHA, P. V.; LIMA, A. P. S.; ROSSI, D. S.; WOLLMANN, E. M.; KRUG, M. R.; SOARES, F. A. A. A transversalidade do tema promoção da saúde nas disciplinas escolares. In: Encontro Nacional de Pesquisa em Educação em Ciências (ENPEC), IX, 2013, Águas de Lindóia. Anais... São Paulo, 2013.

LIRA, A. C. M.; DOMINICO, E.; RIBEIRO, D.; NUNES, M. A. “Princesa come de boca fechada”: reflexões foucaultianas sobre as práticas alimentares na Educação infantil. Debates em Educação, Maceió, v. 12, n. 28, p. 95-114, 2020.

MACEDO, E. F. Parâmetros Curriculares Nacionais: a falácia de seus temas transversais. In: MOREIRA, A. F. B. (Org.). Currículo: práticas e políticas. Campinas - SP: Papirus, 1999, p. 43-58.

MAGALHÃES, H. H. S. R.; PORTE, L. H. M. Percepção de educadores infantis sobre educação alimentar e nutricional. Ciência & Educação, Bauru, v. 25, n. 1, p. 131-144, 2019.

MARINHO, J. C. B.; SILVA, J. A. Conceituação da educação em saúde e suas implicações nas práticas escolares. Ensino, Saúde e Ambiente, Niterói, v. 6, n. 3, p. 21-38, 2013.

MARINHO, J. C. B.; SILVA, J. A.; FERREIRA, M. A Educação em Saúde como proposta transversal: analisando os Parâmetros Curriculares Nacionais e algumas concepções docentes. História, Ciências, Saúde-Manguinhos, Rio de Janeiro, v. 22, n. 2, p. 429-443, 2015.

MOHR, A. A natureza da educação em saúde no ensino fundamental e os professores de ciências. 2002. 410 f. Tese (Doutorado) – Programa de Pós-Graduação em Educação – Centro de Ciências da Educação - Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis - SP, 2002.

MOHR, A. Ensino de Ciências e Biologia e Educação em Saúde: análise das proposições dos Parâmetros Curriculares Nacionais (Educação Fundamental). In: JOFILI, Z.; ALMEIDA, A. (Orgs.). Ensino de biologia, meio ambiente e cidadania: olhares que se cruzam. Recife - PE: Editora da UFRPE, 2009, p. 119-125.

MORAES, R.; GALIAZZI, M. C. Análise textual discursiva. 3ª ed., Ijuí-RS: Unijuí, 2016, 264 p.

MORIN, E. Articular os saberes. In: ALVES, N.; GARCIA, R. L. (Orgs.). O sentido da escola. Rio de Janeiro - RJ: DP&A Editora, 2008, p. 65-80.

MOURA, F. N. S.; LEITE, R. C. M. A educação alimentar e nutricional em questão: desdobramentos na formação inicial de professores pedagogos. Research, Society and Development, Itabira, v. 9, n. 2, p. 109922141, 2020.

PARRILLA, M. B. Temas transversais: um estudo sobre as representações sociais docentes. 2015. 167f. Dissertação (Mestrado) – Programa de Pós-Graduação stricto sensu Interdisciplinar em Desenvolvimento Humano: Formação, Políticas e Práticas Sociais, Universidade de Taubaté: Taubaté, SP, 2015.

PEREIRA, M. D.; SOUSA, A. P. M.; SOUSA, J. G.; PERRICONE, P. M. B.; CARVALHO, C. M. R. G.; SANTOS, M. M. Análise comparativa dos guias alimentares para a população brasileira e argentina. Saúde e Pesquisa, Maringá, v. 12, n. 3, p. 563-572, 2019.

PRODANOV, C. C.; FREITAS, E. C. Metodologia do trabalho científico: métodos e técnicas da pesquisa e do trabalho acadêmico. 2ª Ed. Novo Hamburgo – RS: Editora Feevale, 2013, 277 p.

SANTOS, L. A. S. Educação alimentar e nutricional no contexto da promoção de práticas alimentares saudáveis. Revista de Nutrição, Campinas, v. 18, n. 5, p. 681-692, 2005.

SÁ-SILVA, J. R.; ALMEIDA, C. D.; GUINDANI, J. R. Pesquisa documental: pistas teóricas e metodológicas. Revista Brasileira de História & Ciências Sociais, Rio Grande, v. 1, n. 1, p. 1-15, 2009.

SCARPARO, A. L. S. Crenças sobre o ensino da temática alimentação saudável no ambiente escolar. 2017. 391 f. Tese (Doutorado) - Programa de Pós-Graduação em Educação em Ciências: Química da Vida e Saúde - Instituto de Ciências Básicas da Saúde, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre - RS, 2017.

SILVA, C. S.; BODSTEIN, R. C. A. Referencial teórico sobre práticas intersetoriais em Promoção da Saúde na Escola. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 21, n. 6, p. 1777-1788, 2016.

SILVA, R. P. N.; LARA, S.; COPETTI, J.; LANES, K. G.; SOARES, M. C. A. Concepções de Professores Sobre os Processos de Educação em Saúde no Contexto Escolar Contexto & Educação, Ijuí, v. 32, n. 103, p. 146-164, 2017.

VENTURI, T.; MOHR, A. Análise da educação em saúde nos Parâmetros Curriculares Nacionais a partir de uma nova perspectiva. In: Encontro Nacional de Pesquisa em Educação em Ciências (ENPEC), IX, 2013, Águas de Lindóia. Anais... São Paulo, 2013.

VERBICARO, D.; OLIVEIRA, G. B.; LEAL, P. S. T. O papel da família como vetor educacional primário ao consumo responsável e seus desafios diante do abuso da comunicação mercadológica infantil. Revista Eletrônica Direito e Sociedade-REDES, Canoas, v. 8, n. 2, p. 41-59, 2020.

VINHA, T. C. P. Um breve percurso histórico e cultural do alimento: Questionamentos sobre consumo alimentar, cultura e educação. Revista Eletrônica de Educação, São Carlos, v. 11, n. 1, p. 277-290, 2017.

VINHA, T. P. Saberes e sabores do alimento: um breve resgate pela história. Revista Interfaces da Educação, Paranaíba, v. 6, n. 17, p. 289-311, 2015.

WENCESLAU, M. E.; SILVA, F. C. T. Temas transversais ou conteúdos disciplinares? Cultura, cidadania e diferença. Interações, Campo Grande, v. 18, n. 4, p. 197-206, 2017.

ZANCUL, M. S.; COSTA, S. S. Concepções de professores de ciências e de biologia a respeito da temática educação em saúde na escola. Experiências em Ensino de Ciências, Cuiabá, v. 7, n. 2, p. 67-75, 2012.

ZARTH, S. M. Temas transversais no ensino fundamental: educação para a saúde e orientação sexual. 2013. 119 f. Tese (Doutorado) - Programa de Pós-Graduação em Educação – Faculdade de Educação – PUC do Rio Grande do Sul, RS, 2013.

Published

2022-04-27

How to Cite

MOURA, Francisco Nunes de Sousa; LEITE, Raquel Crosara Maia; BEZERRA, José Arimatéa Barros. “Eating is an act that goes beyond nutrition for the body”: Food and Nutritional Education in cross-cutting educational policies. Debates em Educação, [S. l.], v. 14, n. 34, p. 302–323, 2022. DOI: 10.28998/2175-6600.2022v14n34p302-323. Disponível em: https://seer.ufal.br/index.php/debateseducacao/article/view/12316. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.