“Eating is an act that goes beyond nutrition for the body”

Food and Nutritional Education in cross-cutting educational policies

Authors

DOI:

https://doi.org/10.28998/2175-6600.2022v14n34p302-323

Keywords:

Healthy eating, Health, Transversal themes

Abstract

This work aimed to investigate the writings on the transversality of Food and Nutrition Education (EAN) for elementary school. Therefore, the National Curriculum Parameters (PCN) and the National Common Curricular Base (BNCC) were analyzed, which subsidized, which subsidized the construction of curricular matrices in Brazilian schools. It was observed that the PCN adopted the EAN as transversal within the health context, sharing space with other themes. Meanwhile, the BNCC approached the EAN as transversal approach. In addition, in the PCN the proposals for subjects on healthy eating are exposed, although it was necessary to overcome the central biomedical perspective, and in the BNCC there is no such exposure. Thus, the documents analyzed need to go deeper into the forms and contents to be worked on.

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Author Biographies

Francisco Nunes de Sousa Moura, Universidade Federal do Ceará (UFC)

Doutorando e mestre em Educação Brasileira pela Universidade Federal do Ceará (PPGE/UFC). Licenciado em Ciências Biológicas pela Faculdade de Educação de Crateús - Universidade Estadual do Ceará (FAEC/UECE). Membro do Grupo de Estudos e Pesquisa em Ensino de Ciências (GEPENCI-PPGE/UFC/CNPq).

Raquel Crosara Maia Leite, Universidade Federal do Ceará (UFC)

Doutora em Educação pela Universidade Federal de Santa Catarina (PPGE/UFSC). Mestra em Educação pela Universidade Federal do Ceará (PPGE/UFC). Licenciada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU). Atualmente é docente associado II da Universidade Federal do Ceará, lotada no Departamento de Teoria e Prática do Ensino na Faculdade de Educação (FACED/UFC). Professora do Programa de Pós-Graduação Acadêmico em Educação Brasileira (PPGE/UFC) e do Mestrado Profissional em Ensino de Ciências e Matemática (ENCIMA/UFC). É uma das líderes do Grupo de Estudos e Pesquisa em Ensino de Ciências (GEPENCI-PPGE/UFC/CNPq).

José Arimatéa Barros Bezerra, Universidade Federal do Ceará (UFC)

Pós-doutor em História pela Universidade Federal do Paraná (UFPR). Doutor em Educação Brasileira pela Universidade Federal do Ceará (PPGE/UFC). Licenciado em Pedagogia pela Universidade Estadual do Ceará (UECE). Atualmente é professor do curso de Pedagogia na Faculdade de Educação (FACED/UFC) e do Programa de Pós-Graduação em Educação (PPGE/UFC). É Coordenador de Gestão do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar (CECANE) UFC/Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação (FNDE)

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Published

2022-04-27

How to Cite

MOURA, Francisco Nunes de Sousa; LEITE, Raquel Crosara Maia; BEZERRA, José Arimatéa Barros. “Eating is an act that goes beyond nutrition for the body”: Food and Nutritional Education in cross-cutting educational policies. Debates em Educação, [S. l.], v. 14, n. 34, p. 302–323, 2022. DOI: 10.28998/2175-6600.2022v14n34p302-323. Disponível em: https://seer.ufal.br/index.php/debateseducacao/article/view/12316. Acesso em: 1 sep. 2024.

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